Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2006 16:04 - Българска Национална Кухня
Автор: mlazarova Категория: Туризъм   
Прочетен: 37089 Коментари: 11 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гастрономите от цял свят от години са привлечени от изкушенията на българската кухня. По цялата земя съществуват страни, които предлагат разнообразна и вкусна кухня, наред с отколешни кулинарни традиции.
Методите, използвани за приготвяне на храната в националната ни кухня, не се различават твърде много от световните. Трябва да опитате българската кухня заради онези нейни характерни особености, които придават специфичен вкус и аромат на ястията - а именно онези, които са спомогнали да станат те популярни далеч зад границите на страната ни.

image

Българската кухня изкусно комбинира и използва “плодовете на земята”, които “са уловили” българското слънце. Термичната обработка на продуктите – и най-вече къкренето на тих огън – запазва техните хранителни качества и прави вкусовите качества на ястието още по-добри.
Методите на приготвяне на храната са различни – през годините българите са хапвали и печена, и задушена, и варена, и приготвена в пръстени гювечета храна. Печенето на скара също е широко разпространено, а месото остава вкусно, крехко и сочно.
Българската кулинария е повлияна от разнообразието на природата и ясно очертаните четири годишни сезона.
Зеленчуците, плодовете и подправките обхващат различните сезони и се консумират свежи. По същия начин употребата на месо също зависи от сезона – агнешкото се използва най-често през пролетта, леките меса като пилешко, телешко и вегетарианската храна са предпочитани през лятото. Свинското месо преобладава през зимата. Прясна риба се консумира през цялата година.
Българската кулинария се различава и по географски региони и изобилства с вкусни специалитети и екзотични гозби: банска капама (месо и зеленчуци, задушени в гювеч), родопско чеверме (агнешко печено, приготвено на шиш върху жив огън), тракийски катми (специален вид палачинки) и добруджанска баница, дунавска рибена чорба и миди по созополски.
Уютните, типично български ресторанти във фолклорен стил – механи – ще ви нагостят със шопска салата и изстудена гроздова ракия, пълнени чушки или лозови сърми, кавърма по мелничарски, тюрлюгювеч по манастирски, мусака и кебап.Няма да можете да откажете на предложените ви сочни кебапчета, пикантна кавърма, приготвена в гювеч, вкусните вегетариански ястия, баница и известното българско кисело мляко.
Ароматът на прясно изпечен във фурната хляб се смесва с благоуханието на предястието. Тънко нарязана смядовска луканка, пастърма, сирене и кашкавал са примамливо подредени в керамични плата.
Българската национална кухня има три много специални ястия, чиито варианти са уникални и са част от далечното тракийско минало на страната ни:
СИРЕНЕ – бяло саламурено сирене, направено от овче, краве или биволско мляко, което се използва и като отделно ястие, и като част от други такива – например прочутата шопска салата или българската баница.
КИСЕЛО МЛЯКО – произвежда се също от овче, краве или биволско мляко с уникалната помощ на бактерията Lactobacterium Bulgaricum и няма равно на себе си по целия свят. То е съществена част от много български ястия.
ЧУБРИЦА – това растение, за което ботаниците претендират да е подправка от вида Satureia hortensis, расте на територията на цялата страна и чудесно допълва вкуса на солта.
Съществен дял в българската кулинария се пада на подправката риган (Origanum vulgare). Изсушените й листенца се поръсват върху супата в последните минути от приготовлението й или стрити на прах – върху намазана с масло филия хляб. Вкусът е страхотен, наистина!

image image

Част от идентичността на Българската кухня е изкуството за правене на вино, защото ВКУСНАТА ХРАНА ВЪРВИ ДОБРЕ САМО С ДОБРЕ ПОДБРАНИ НАПИТКИ.
Белите вина – сухи и сладки – са характерни със своя леко тръпчив вкус и деликатен аромат. Добре известни марки вина са Мискет, Траминер, Димят и Ризлинг. Червените вина – от розовите до тъмно червените – са гъсти, с аромат, придобит в процеса на зреене. Най-известните червени вина са Мавруд, Гъмза, Мерло и Каберне.
Аперитивите заемат специално място сред българските напитки. Типичната национална напитка ракия е парливо бренди, което се консумира с множество мезета. Струва си да опитате “горещата” сливова ракия от Троян и пивката отлежала грздова ракия от Сунгурларе.
И накрая, чаша димящо кафе, сервирано със сладко, палачинки с мед или орехи, или баклава. Десертите в българската национална кухня представляват сладкиши и кейкове, пълни с крем, но пък и палачинки със сладко от смокини е една добра алтернатива.

image


Тагове:   кухня,   Национална,


Гласувай:
1



1. анонимен - nadejda
11.11.2007 15:55
Prekrasno pi6e6.blagodarqti mnogo spasime za kontrolna rabota!!!Mersi!!!
цитирай
2. анонимен - хубаво е че те ги имат но лошото е че ние ги нямаме
01.03.2008 18:41
ne e iocho
цитирай
3. анонимен - хубаво е че те ги имат но лошото е че ние ги нямаме
01.03.2008 18:41
ne e iocho
цитирай
4. анонимен - хубаво е че те ги имат
01.03.2008 18:44
hubavo e da imame hora kato vas za da modje da varvi biznesa
цитирай
5. анонимен - хубаво е че те ги имат
01.03.2008 18:44
hubavo e da imame hora kato vas za da modje da varvi biznesa
цитирай
6. анонимен - dobre mnogo mi pomogna mnogo bla...
18.06.2008 10:56
dobre mnogo mi pomogna mnogo blagodarq
цитирай
7. анонимен - interesno e za praznicite na bal...
20.04.2009 08:38
interesno e za praznicite na balgariq~!~!~!~!~!~!~!~!~!
цитирай
8. анонимен - (: mersii!!!!! :)
26.04.2009 14:51
balgodarq tova mi pomogna za domashnotto po domashen bit :P :)
цитирай
9. анонимен - ms mn ms
01.06.2010 12:47
lelee mmn hybavo na stiga 4e si naisah doma6nata amii i rabrah pove4e za bulgarskata kyhnq!!!!!
цитирай
10. анонимен - nova sports programma
13.09.2011 15:33
WOW!!! Nice Post!Kind Regards
цитирай
11. анонимен - uyglik
13.05.2012 12:05
uyglik
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mlazarova
Категория: Туризъм
Прочетен: 310317
Постинги: 20
Коментари: 68
Гласове: 313
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031